Stress kan ha orsakat fiskdöd

Det kan vara stress som gjort att fisken i Lomträsksjön utanför Arvidsjaur drabbats av den infektionen som lett till en omfattande fiskdöd i sjön.

– Vi har under onsdagen åkt runt på sjön tagit en del vattenprover men även använt oss av ekolod, säger Henrik Larsson, biolog på länsstyrelsens avdelning för miljöanalys.

Under gårdagens undersökning hittades inga fler döda fiskar. På ekolodet, men även synligt från ytan, kunde biologerna se att det fortfarande finns en hel del fisk kvar i sjön.

 – Det kan vara många orsaker som gjort att sjön drabbats av den här fiskdöden. Men det är inte uteslutet att det kan vara någon form av stress som drabbat fisken, som sedan gjort att immunförsvaret försvagats och att dom efter detta fått dom här infektionerna, säger Henrik Larsson.

Det är för tidigt att dra några slutsatser, vi får vänta och se vad dom vattenprover som nu finns på analys visar. Men i dagsläget ser det ut som om sjukdomen klingat av, säger Henrik Larsson.

Enligt länsstyrelsens miljöanalysavdelning är det inte speciellt vanligt att sjöar drabbas på det här sättet.

Ulf Larsson, SR Norrbotten
ulf.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista