Ljuså

Uppblossad skogsbrand nära Boden

Uppdaterad 01:46
Skogsbranden i Ljuså utanför Boden blossade upp igen på fredagen. Räddningstjänsten hade under natten branden under kontroll, men det finns risk att den åter tar fart på morgonen.

Området som brinner är cirka 15-20 hektar stort. Släckningen försvårades på dagen av att det blåste, var torr och bergig mark, och av att det är långt till närmaste vattenkälla.

– Det är väldigt långt. Vi har kört skytteltrafik med två tankbilar, säger räddningsledare Micael Holmbom.

Två helikoptrar fick kallas in och vattenbombade det eldhärjade området, men drogs tillbaka vid midnatt när det blev för mörkt. Strax före klockan två på natten var dock läget under kontroll. Men på Räddningstjänsten finns farhågor att branden kan blossa upp igen under morgondagen.

– Det svalnar ner på natten, men sen på morgonen, när solen ligger på, det är då det tar full fart. Så nu försöker vi dränka området så gott vi kan, säger Micael Holmbom.

Räddningstjänsten har varit på samma plats och släckt skogsbranden två gånger tidigare i veckan. När Räddningstjänsten har lämnat området är det upp till skogsägaren SCA att se till att elden inte blossar upp igen.

– Vi släcker när vi är här. Sen är det upp till SCA att bevaka området, säger Holmbom.

Philip Ramqvist
philip.ramqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista