Galen ko i Övertorneå

Uppdaterad 11:41
En farlig, och mycket aggressiv, ko går lös vid norra infarten till Övertorneå, där det också är tätbebyggt område. Kon rymde i går från lantbrukaren Jan-Olof Heikkilä som varnar allmänheten för att komma i närheten av den.

Jan-Olof Heikkilä berättar att djuret har varit borta sedan i går kväll. När han skulle ta in djuren på kvällen upptäckte han att en ko saknades.

Efter att ha letat ett tag utan att kon hittats bad han om hjälp av en kille som har en eftersökshund. De hittade kon som då omedelbart gick till attack mot hunden och hundens husse.

Kon attackerade även Jan-Olof Heikkilä som inte har en aning om vad som kan ha gjort att hon beter sig så här aggressivt.

– Jag har jobbat med kor i 30 år. Jag har aldrig varit med om sådant här tidigare, säger han.

– Det bästa vore att man skulle ha fått någon att skjuta en bedövningspil på henne för det är trots allt inom tätbebyggt område, säger han.

Polisen försöker nu hjälpa till att hitta en veterinär som kan ta hand om den aggressiva kon. Bara två veterinärer som kan skjuta bedövningspilar finns i länet. En av dem är tjänstledig och kons ägare har själv inte fått tag i någon veterinär som kan hjälpa honom med kon.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista