Många möjligheter med sportfiske

Sportfisket kan komma att ses som en viktig turistnäring i framtiden. I veckan har Jordbruksdepartementet besökt Norrbotten för att diskutera de möjligheter som finns för sportfisket i länet, men även hur tillgången på lax och havsöring ska säkerställas.

Robert Andrén är departementsråd för enheten för frågor som rör jakt, fiske och samer, och han tror att man i högre grad har insett att sportfisket är en resurs som är betydligt viktigare, både i ett socialt och i ett ekonomiskt perspektiv än vad man tidigare förstått.

- Sportfisket genererar såväl arbetstillfällen som upplevelseturism, säger Andén.

Vad kan regeringen göra för att stärka sportfisketurismen?

- Man kan vara mer tydlig med hur man ser på det. Att man faktiskt ser det som en viktig del, man kanske ska diskutera om man ska se det som en näring rent av. Precis som man ser jakten idag som en näring så kanske man ska se sportfisket mer utifrån ett näringsperspektiv än bara som en hobby.

Men Robert Andrén påpekar även att det är viktigt att ta lyfta frågan inom EU och inte minst med vårt grannland Finland. Om hur vi gemensamt kan förvalta lax och havsöring på ett bättre sätt.

Elin Sundströn, SR Norrbotten
elin.sundstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista