1 av 3
Stefan Stridsman.
2 av 3
En bit av Ängesån innan rastaurering. Foto: Stefan Stridsman, Fiskeriverket i Luleå.
3 av 3
Efter restaureringen är det betydligt fler stenar i Ängesån än innan. Foto: Stefan Stridsman, Fiskeriverket i Luleå.

Lyckat för fisken med restaurering

Det har varit en lyckad miljöåtgärd att restaurera vattendrag och göra dem mer naturliga igen efter att de använts som flottningsleder. Till exempel har förekomsten av laxungar flerdubblats i vissa vattendrag.

Vid restaureringen lägger man tillbaka sten som har tagits bort under flottningen för att timret inte skulle fastna i forsarna. Då höjs vattennivån.

För fiskbestånden återskapas också en mer naturlig miljö med bland annat fler lekområden. Och det har gett resultat i flera av vattendragen.

– Det kan nog ligga på en tredjedel där vi har haft en väldigt bra utveckling, säger Stefan Stridsman som är fiskeribiolog på Fiskeriverket i Luleå.

Med det menar han allt i från en fördubbling till upp emot sex till sju gånger högre fisktätheter. Framför allt har laxen ökat snabbt. Till exempel i Ängesån och i delar av Piteåälven. Öringbestånden behöver längre tid för återhämtning, säger Stefan Stridsman.

Strax under tio restaureringsprojekt har genomförts i Norrbotten sedan mitten av 90-talet, och ungefär det dubbla om man räknar med Västerbotten. Sammanlagt har det kostat knappt 30 miljoner kronor för vardera län. Och det är en bra investering enligt Stefan Stridsman.

– Det här är en successiv utveckling av fiskbestånden, så att det är väl satsade pengar på att återställa de här områdena, säger han.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".