De thailändska bärplockare som tillbringat natten i Pontushallen i Luleå.

Thailändska bärplockare förflyttas

210 thailändska bärplockare från Norrbotten och Västerbotten har i natt övernattat i Pontushallen i Luleå. Detta efter att de inte vågat eller fått återvända till sina förläggningar efter att de i går protesterade mot de dåliga villkoren när den thailändske arbetsmarknadsministerna var på besök.

Luleå kommuns krisgrupp har under natten tagit hand om de drabbade men också den lokala thaiföreningen har arbetat hela natten. Chitrawan Sandberg är en av dem.

– En del har sovit på golvet, en del på stolar. Men de är glada för de får i alla fall värme, säger Chitrawan Sandberg och berättar att de thailändska bärplockarna kommer att förflyttas till Kronanområdet i Luleå under måndagsförmiddagen.

Gert Lundströn är diakon inom Örnäsets församling och har också arbetat under natten.

– Jag blev inringd med anledningen av att dessa människor hamnat här och råkat illa ut. Vi har fixat hit lite filtar och frivillga har lagat mat. Vi har försökt ordna det så gott det har gått, säger han.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".