Norrbottens Media tvingas spara

Bolaget Norrbottens Media, som inrymmer bland annat NSD, Norrbottens-Kuriren, 24 Norrbotten och gratistidningen Extra, tampas med ekonomiska problem. Vikande upplagor och annonsintäkter har lett till att företaget kommer att tvingas spara.

För en drygt en vecka sedan informerades personalen av vd:n Erik Ranängen.

- Man tog till sig informationen och förstod att vi är i ett sådant läge att vi måste se över våra kostnader. Det är inga stora saker vi ska göra och jag tror att det finns en ganska stor förståelse för att vi måste göra det.

Vikande upplagor och minskade annonsintäkter tvingar nu bolaget att se över sin verksamhet. Exakt hur stora summor det handlar om vill Erik Ranängen inte gå in på men helt klart är att det kan drabba precis vilken verksamhet som helst.

- Vi tittar på hela vår verksamhet, var kan vi bättre anpassa kostymen efter de rådande omständigheterna.

I slutet av månaden kommer förhandlingar att inledas med facket och Erik Ranängen utesluter inte att det kan bli aktuellt med uppsägningar av personal.

- Jag kan inte utesluta någonting. Vi ska titta på det här och se hur vi kan bäst hushålla med våra resurser.

När bolaget bildades, och de konkurrerande tidningarna NSD och Norrbottens-Kuriren, fick samma ägare, höjdes kritiska röster där många befarade att det bara var en tidsfråga innan tidningarna skulle slås ihop. Men att dagens läge skulle innebära ett steg i den riktningen förnekar Erik Ranängen.

- Nej, det här är en normal översyn av vår verksamhet precis som vilket vinstdrivande företag som helst. Det är inte frågan om strukturella förändringar, vi kommer att titta på vad vi gör, hur vi gör det och om vi kan göra det billigare och effektivare, säger Ranängen.

Ellika Nilsson, SR Norrbotten
ellika.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".