Vindkraftsdom upprör miljövänner

Efter många år och många turer ger nu Miljööverdomstolen grönt ljus för bygget av 30 vindkraftverk i naturreservatet Kaitum i Gällivare kommun. Det handlar om en miljardinvestering som nu ser ut att bli av.

– Det är en förlust för naturvården och naturskyddet, säger Håkan Tyrén som är ordförande i Gällivare naturskyddsförening.

Hans moderorganisation, Svenska Naturskyddsföreningen, är en av de organisationer och myndigheter som varit kritiska till bygget och som också överklagade miljödomstolens dom till Miljööverdomstolen.

Kritikerna har reagerat på att vindkraftverken ska byggas i ett naturreservat, på lågfjället Sjisjka som ligger inom naturreservatet Kaitums fjällurskog. Ett område som finns med i EU:s nätverk för värdefull natur, Natura 2 000.

Det är företaget o2Vindkompaniet som vill bygga vindsnurrorna och det har varit en lång process som började redan för 10 år sen med samråd med den berörda samebyn för att hitta en plats som störde rennäringen så lite som möjligt, berättar Peter Kalla, projektledare i o2Vindkompaniet.

2007 gav regeringen tillstånd till bygget och efter det har ärendet dragits i miljödomstolen och nu också i Miljööverdomstolen.

Statliga Kammarkollegiet har varit kritiska, liksom Naturskyddsföreningen och Sveriges ornitologiska förening.

Men Peter Kalla som är projektledare åt o2Vindkompaniet förstår inte kritiken. Vi kommer att kunna undvika att avverka fjällurskog och fågellivet kommer inte att påverkas så mycket säger han.

– Vi har ju en expert som har gjort utredningar och inventeringar och som fortsätter med den utredningen. Och bedömningen är ju, och tittar man på de erfarenheter som finns ute i världen, så kommer inte fåglarna att påverkas i någon större omfattning, säger Peter Kalla.

Han beräknar att vinkraftparken kan producera el som motsavarar ungefär 15 procent av Gällivare kommuns totala elförbrukning.

– Jag tycker det är väldigt mycket om man tänker på att man bara bromsar in vinden på en kulle i kommunen. Det visar att det finns en stor potential, säger Peter Kalla.

Peter Kalla är försiktigt glad över Miljööverdomstolens dom. Han säger att han vill avvakta till den 23 september innan han vågar tro att de kan sätta spaden i jorden.

Orsaken är att Miljööverdomstolens dom kan överklagas till Högsta domstolen och en sådan överklagan ska vara inne senast 22 september.

Håkan Tyrén från Naturskyddsföreningen i Gällivare hoppas att Riksföreningen Svenska Naturskyddsföreningen driver frågan vidare.

– Jag hoppas man går vidare till Högsta domsolen, om inte annat kanske det förlänger den här respiten tills man har möjligheten att komma in i det här området, säger Håkan Tyrén.

Enligt Peter Kalla kan bygget av själva vindkraftverken vara igång 2011. Innan dess blir det mark- och vägarbeten i området, men det förutsätter att ingen part överklagar Miljööverdomstolens dom, säger Peter Kalla.

Anneli Lindbäck, SR Norrbotten
anneli.lindback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".