Daniel Pettersson, mc-polis i Luleå. Foto: SR Norrbotten.

Antalet mopedolyckor ökar

Antalet mopedolyckor med personskador ökar. Hittills i år har 18 mopedister skadats, varav tre svårt. Det är en ökning med sex personer jämfört med förra året.

Men trots att antalet ökar så är MC-polisen Daniel Pettersson förvånad över att det inte är fler:

– Med tanke på hur många kör är det konstigt att inte fler gör illa sig. Men det kanske det är också för alla olyckor blir ju inte kända av polisen.

När det gäller polisens möjligheter till att kontrollera de trimmade mopederna så kräver insatserna mycket personal och i dessa tider när polisen har begränsade resurser så prioriteras den typen av brott inte så högt berättar Daniel Pettersson.

Men hur allvarligt är det här?

– Det kommer in mycket klagomål till polisen kring mopedproblematiken, bland annat med störande mopedkörning under nätterna. Och problematiken gäller hela länet.

Men enligt Daniel Pettersson finns de dem som kan göra nåt åt problemen och det är föräldrarna de allra flesta mopeder köps av föräldrarna. Och för föräldrarna kan det bli dyrbara konsekvenser om barnet kör en trimmad moped och åker fast:

– Jag tror att det är många föräldrar som blivit förvånade då det fått ett brev från åklagarmyndigheten med bötesbelopp på 10 - 15 000 kronor.

Lena Callne, SR Norrbotten
lena.callne@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".