Gunnar Persson på landstinget hoppas på gratis vaccinationshjälp från privatvården

Privatvården får delta i vaccinering utan ersättning

Landstinget hoppas att privatläkare ska hjälpa till med vaccineringen mot den nya influensan i Norrbotten. Men några pengar för extrajobbet blir det inte.

Nu i veckan kommer privata vårdgivare att få ett erbjudande om att landstinget står för sprutor och vaccin. Men alltså inte mer än så.

– Vi har inte tänkt oss att lämna någon ekonomisk ersättning till de privata vårdgivarna, lika lite som vi gör det till kommuner eller företagshälsor som medverkar i den här kampanjen, säger Gunnar Persson, som är landstingets regionala sjukvårdsledare.

Landstingens strategier för det här ser olika ut i landet. Till exempel ger landstinget i Stockholm ersättning till den privata vården med 60 kronor per vaccination, förutom att bidra med sprutor.

Gunnar Persson har diskuterat med några privatläkare i Norrbotten om vaccineringen. En del har sagt att de skulle ställa upp på landstingets villkor. Andra vill inte jobba extra utan betalning.

Men innan september är slut vill Landstinget här veta vilka privatläkare som vill vara med och vaccinera för att kunna dela ut vaccinet. Och förhoppningen är ändå att många tackar ja.

– Det innebär konkret att kampanjen kan genomföras på något kortare tid. Det blir ett tillskott som är svårt att bedöma hur omfattande det blir. Men ändå ett tillskott som kan vara värdefullt för att snabbt kunna vaccinera länets befolkning, säger Gunnar Persson.

Sara Sällström, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".