Luleå Rebels tvingas flytta

Den nya ishallen i Sunderbyn utanför Luleå lever inte upp till brandskyddskraven. Nu stoppas alla publika evenemang och hockeylaget Luleå Rebels tvingas flytta från hemmahallen.

Mats Karlsson, som är brandinspektör på räddningstjänsten berättar att ishallen inte håller måttet byggnadstekniskt. Om fler än 150 ska vistas i ishallen gäller Boverkets högsta krav när det gäller byggregler, berättar Mats Karlsson.

- Det som sitter på väggar ska inte vara brandbefrämjande och i denna ishall är det bara trä, säger Mats Karlsson.

Därutöver saknas ett antal nödutgångar.

Den nya ishallen byggdes med ideella krafter av Sunderby SK. I våras blev det klart att sportklubben lämnar hallen som en gåva till kommunen, eftersom den blev ekonomiskt ohållbar att driva.

I samband med ett eventuellt övertagande har kommunen inspekerat bygget, och räddningstjänstens tillsyn pekar på stora brister.

Först ska brandlarmet kontrolleras, men därefter krävs en rejäl ombyggnad för att fler än 150 personer ska få tas in.

Division ett-laget Luleå Rebels som har Sunderby Ishall som hemmahall tvingas nu flytta sina matcher till Coop Arena, berättar styrelseledamoten Tomas Mannberg

- Vi kan inte spela några matcher där eftersom det inte blir tillåtet att ha fler än 150 personer som publik.

- Det är klart att det är tråkigt att en sådan här situation uppstår, samtidigt som det är tur att bristerna uppdagas. Så långsiktigt hoppas jag att det blir en bra lösning på det här, säger Tomas Mannberg.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".