1 av 3
Anna-Greta Jakobsson, Annemaj Ekman och Gerd Johansson deltog i protesten.
2 av 3
Elisabeth Larsson är besviken på den svaga upplutningen.
3 av 3
Karl Petersen hann bara möta demonstranterna en kort stund.

”Rädda vårt helgtillägg”

Luleås vårdbiträden och undersköterskor demonstrerade under torsdagskvällen mot kommunens planer på att dra in helgtillägget.

Det var ett 50-tal demonstranter, de flesta kvinnor, som gick ut på torsdagskvällen för att protestera mot Luleå kommuns planer på att dra in helgtillägget.

Om förslaget går igenom skulle det i praktiken innebära en genomsnittlig lönesänkning på 500-900 kronor för kommunens vårdpersonal.

- Jag vill att vi ska ha kvar ordentliga löner för det arbete som vi utför. Det är inte alla som måste offra sina helger och kvällar och det tycker jag att vi ska ha lön för, säger vårdbiträdet Elisabeth Larsson.

Hon är besviken på den svaga uppslutningen, men också på att facket inte stödjer demonstrationen.

- Vi vill ju visa vårt missnöje med att förslaget överhuvudtaget finns.

Vid Stadshuset stannade demonstranterna och väntade på kommunalrådet Karl Petersen, som hade lovat att komma och svara på deras frågor.

- Det här är en fråga för facket och arbetsgivaren som är socialförvaltningen. Det är inte socialdemokratiska partiet som förhandlar om löner. Vad jag har förstått innebär det här förslaget dessutom en arbetstidsförkortning och viss höjning av lönen, sa kommunalrådet.

Det blev en kort frågestund och demonstranterna verkade inte nöjda med svaren. När Karl Petersen skulle gå in till ett möte i Stadshuset ropade ilskna demonstranter att han borde sänka sin egen lön också.

- Alla vet att mitt arvode är 50 000 kronor i månaden och det står jag för. Men jag tycker inte att man ska diskutera det nu. Det vore att fegt sätt att förenkla fråga som faktiskt är mellan facket och arbetsgivaren, sa Karl Petersen efteråt.

Samed Salman, SR Norrbotten
samed.salman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".