Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kenneth Johansson (C) ordförande i riksdagens socialutskott Foto; Inger Marklund

Svalt intresse för vårdval i norr

Den nya lagen om valfrihet i vård och omsorg, LOV, har inte fått genomslag i norra Sverige. Bara fyra kommuner i Norrbotten har visat intresse av att införa någon form av privat, alternativ vårdlösning inom exempelvis äldreomsorg eller hemtjänst.

De fyra kommunerna är Boden, Kiruna, Haparanda och Övertorneå.

Och när riksdagens socialutskotts ordförande Kenneth Johansson (C), besökte Luleå på torsdagen, så förklarade han att:

– Vi är mycket nöjda inom regeringen att det är över 200 kommuner i Sverige som håller på att fundera över hur man ska lägga upp verksamheten enligt LOV, lagen om valfrihet inom vården.

Men Kenneth Johansson reagerar när han får veta att i Norrbotten har bara fyra kommuner sökt och fått stimulanspengar för att börja utreda förutsättningarna för alternativa vårdformer utanför kommunens befintliga.

– Det går alldeles för trögt med förändringarna i Norrbotten. Jag som faktiskt lever i Dalarna säger att det måste till ett nytänkande norr om Dalälven, för i andra delarna av Sverige där är kommunerna mycket intresserade av LOV, säger han.

– Jag tycker att det verkar vara en ideologisk låsning i norr, det är kultur och traditioner som motverkar tanken på förnyelse. Både du och jag vill nog vara med och bestämma hur vi vill ha vården när vi blir gamla.

Kenneth Johansson säger att det inte bara finns fördelar i att det ges olika vårdval för vårdtagaren.

– Det blir också möjligt för många personal, inte minst kvinnor, att kunna göra ett val av arbetsgivare.

Den nya lagen LOV infördes i januari 2009.

Inger Marklund SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".