Maja Johansson och Emelie Kjellner Hernesten, båda Luleå. Foto: Eva Elke/SR Norrbotten.

Utbildning som ger jobb

Chanserna att få jobb ser goda ut för eleverna på Lernias KY-utbildning till butikschef inom shoppingturism. Nästan alla elever fick jobb efter att ha gått utbildningen i Haparanda. Nu ges utbildningen för första gången i Luleå och 30 av de 32 eleverna är kvinnor.

Förutom ekonomi, marknadsföring och ledarskap, innehåller den 40 veckor långa utbildningen en tredjedel praktik i butik. Utbildningen är den enda i landet med inriktningen shoppingturism, ett fenomen som Emelie Kjellner Hernesten beskriver så här:

– Om man reser till olika städer så hör ju ofta shopping till. Det är därför man reser dit, shopping och upplevelser. Det är det vi väver samman i den här utbildningen, säger hon.

Kurskamraten Maja Johansson håller med. Hon har fyra års erfarenhet av butiksarbete, men nu ser hon fram emot att lära sig mer om ekonomi och ledarskap. Så småningom hoppas hon kunna infria drömmen om att öppna en egen butik.

– Shopping ska vara trevligt och harmoniskt. Det handlar mycket om service och trevlig personal, säger hon.

Eva Elke, SR Norrbotten
eva.elke@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".