"Problemet är allt annat"

Rymdhögskoleutbildning och studenter är det viktigaste för att rymdverksamheten i Kiruna ska kunna växa. Det är slutsatsen i en förstudie som kommunen beställt och som presenterades igår. Men samtidigt ekar det tomt på rymdcampus i Kiruna. Nu under hösten pluggar bara 15 studenter där.

Utbildningslokalerna är stora, ljusa och fräscha. Och tomma.

– Vi brukar skämta om att vi har en föreläsningssal var och en föreläsare var, säger Coni Ronsten som pluggar Luleå tekniska universitets utbildning civilingenjör rymdteknik i Kiruna.

I hennes klass är de fyra personer. Halva klassen hoppade av efter vårterminen och pluggar nu i Luleå istället.

– De var alltså fyra som åkte till Luleå. Halva klassen förlorade vi. De orkade inte bo kvar här. Och många har vi förlorat redan innan dess för att de inte alls ville flytta upp till Kiruna för att det är så svårt med bostäder och sånt, säger Coni Ronsten.

I en utredning som kommunen beställt och som blev klar igår är slutsatsen att det mest akuta för att rymdjobben i Kiruna ska kunna bli fler framöver, är mer högskoleutbildning och fler studenter till Kiruna.

Själva utbildningen är toppen, säger Coni Ronsten. Problemet är allt annat.

– Bostäderna är väldigt dyra, eller håller väldigt låg standard men är ändå rätt dyra. Det är väldigt krångligt med transporterna, det går få bussar och det är väldigt dyrt att åka. En del brukar lifta till skolan. Och eftersom det inte finns någon studentkultur i Kiruna så isolerar sig många efter skoltid och mår helt enkelt inte särskilt bra här.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se