Partimedlemmar ska höja valdeltagande

Endast tio procent i Gällivare röstade i förra kyrkovalet. Det är det lägsta valdeltagandet i länet. Däremot är medlemsantalet i kyrkan högre på orten än genomsnittet i landet.

– Vi har inte kunnat nå ut med budskapet som vi har haft, vad kyrkan står för i Gällivare samfällighet, säger Laila Furskog (S) som är ordförande i Gällivares kyrkoråd.

I Gällivare är 87 procent av befolkningen medlemmar i svenska kyrkan. Det är högt över genomsnittet i landet som har 73 procent.

Laila Furskog vill framför allt satsa på partimedlemmarna och hoppas att fler av dem röstar i år.

– Skulle vi få alla våra medlemmar att gå till valurnorna så skulle det vara ett ofantligt lyft i valdeltagandet. Det är det vi har som mål. Jag skulle önska att det var trettio procent, men det är för stort kliv, men får vi en dubblering så är det mycket vunnet, säger hon.

Finns några planer på att arbeta över partigränserna för att öka valdeltagandet?

– Inte i det här valet i alla fall, svarar hon.

Nej, det blir inget samarbete över partigränserna för att få kyrkans medlemmar att gå och rösta. Även om det inte är några stora skillnader i arbetet efter valet så finns de ideologiska skillnaderna betonar Laila Furskog.

-- I vissa frågor som för oss är viktiga där skiljer man sig och då måste vi, på vårt sätt, föra fram vad vi står för, förklarar hon.

Trots att få engagerar sig i kyrkoarbetet är kyrkan en plats dit många människor vänder sig i en svår livssituation.

– Då söker de sig till kyrkan. Och det är bra, det är ju meningen med det. Men vi skulle också vilja att även de andra tiderna av ens liv kan vara bra att delta i kyrkans verksamhet, säger Laila Furskog.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se