Polarica insyltade i svarta affärer

Bärföretaget Polarica i Haparanda har betalat ut drygt 50 miljoner kronor till två bärföretag utan att ha haft kontroll på att företagen inte betalat skatt eller moms. Företagen har nu åtalats för grovt bokföringsbrott och Polarica är inblandade i svarta affärer.

- Självklart är det här en svart dag för bärbranschen och här gäller det ytterligare att försöka arbeta hårt mot att skapa mer förtroende, säger Tommy Innala som är vd på Polarica.

Grossistföretaget Polarica har alltså under fyra års tid, från 2005 till 2008 till de två olika företagen betalat ut över 51 miljoner kronor. Pengarna betalades ut direkt till en privatpersons konto utan att företagen hade någon bokföring eller betalade skatt eller moms.

De fyra personer som anses företräda företagen, som är ett kommanditbolag och en enskild firma, har nu åtalats för grovt bokföringsbrott.

Nu har Polarica som är ett av de största bärföretagen i Sverige dragits in i en rättlsligt ärende där en av deras leverantörer sysslar med svarta affärer. Och det är inte vad den redan idag hårt kritiserade bärbranchen behöver, menar Tommy Innala.

- Det här påverkar givetvis förtroendet för Polarica. Det är djupt olyckligt, inte bara för Polarica utan för hela bärbranschen som senaste åren ofta förknippats med den här typen av skattebrottslig verksamhet. Det är djupt olyckligt.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se