Städbolagen gynnas av svininfluensan

Svininfluensan har gjort att städbolagen den senaste tiden fått mer att göra eftersom en del kunder numera efterfrågar extra städning i sina lokaler. Det handlar bland annat om desinficering av dörrhandtag, tangentbord och hissknappar.

Per Holmström på städfirman Norrlands miljövård i Luleå, berättar om vilken typ av städning det kan handla om.

– Det är där du gör dina toalettbesök och karmar. På vissa ställen kanske du har entréer där du står och väntar eller lysknappar på en toalett eller lysknappar överhuvudtaget där folk far och tänder och släcker, säger Per Holmström.

Det är bråda dagar för Per Holmström och andra inom den svenska städbranschen.

Flera av landets större städbolag vittnar om hur kunder den senaste tiden hört av sig och frågat efter mer och noggrannare städning för att förebygga spridning av svininfluensan. Alltså att oftare och mer noggrant desinficera ytor som många kommer i kontakt med. Dörrhandtag, tangentbord och hissknappar.

– Ja, det är klart att många kunder är oroliga och jag tror att folk nöjer sig med att om man vet att vi har spritat så då är man ganska trygg, säger Per Holmström.

Vad säger de kunder som ändå vill ha extra städat?

– För vår del tar det extra tid och kunden är ju villig att betala det.

Nu handlar det inte om några jättesummor än så länge, säger de städföretag vi har pratat med. Men när svininfluensan bryter ut i större skala så tror Per Holmström att det blir ännu mer jobb.

– Ska väl säga att vi inväntar väl inte själva influensatiden. Men när den väl kommer så tror jag att kunderna vill ha den här extrastädningen. Och städar vi till exempel hos en kund två dagar i veckan så finns förfrågningar om att vi åtminstone kommer och spritar de tre övriga dagarna, säger han.

Men precis som hos apoteken, så har handspriten som företagen ställer ut hos kunderna när de städar, blivit en bristvara på senare tid.

Och hur handskas ni med det då?

– Ja då är det värre. Men det vi har hört nu, den rekommendation som vi har hört nu, är att tvätta sig med tvål och vatten duger fullt ut. Och sedan torka sig ordentligt, säger Per Holmström.

Nils Eklund, Ekot
nils.eklund@sr.se