Moderaterna bryter mot upphovsrätten

Moderaterna i Kalix har kopierat hela artiklar och publicerat på sin hemsida utan tillstånd. Enligt tidningen Privata affärer är det här ett brott mot upphovsrättslagen och partiet kommer att få en räkning på artiklarna.

Ulf Blombäck gruppledare för Moderaterna i Kalix anser att upphovsrätten är viktig.

– Det är grunden för att de som skapar ska kunna få betalt, säger han.

Privata affärer begär nu totalt 18 000 kronor för sammanlagt tre artiklar som de anser har kopierats utan tillstånd från dem.

– Jag känner mig inte ansvarig, men är det så är det säkert ett fel som är begått och då hoppas jag att vi ska kunna komma överens med Privata affärer, säger han.

Vad är din kommentar till att det ligger ute stulet material?

– Vi har väl klippt en del från dagstidningar och länstidningar och det kan jag väl tycka att det inte är något större fel med. Vi bidrar ju som politiker att öka intresset för dessa tidningars hemsidor med bloggar och så vidare och det är väl ett ömsesidigt utbyte för att fler ska läsa artiklarna. Jag tror att det gynnar dem på sikt, svarar han.

Men det är i lag förbjudet...

– Att kopiera en artikel…? Om man har medgivande från den som har gjort det och om de inte protesterar så kan man väl göra det, kommenterar han.

Ulf blombäck säger också att det är vanligt att göra så här, kopiera artiklar.

– Det är inte bara vi som använder det på det här sättet, det är ganska många som gör det. Man använder ju medias analyser av olika beslut eller olika åtgärder. Det använder man för att bevisa och förstärka. Det är oerhört viktigt för politiska partier att kunna använda sig av media, säger Ulf Blombäck.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se