Militär från Kalix ordnar resor till krigsskådeplatser

Det finns ett stort militärhistoriskt intresse i Sverige och många besöker gamla krigsskådeplatser runt om i världen. Förre översten i Kalix, Pelle Mohlin, har nappat på intresset och driver sedan några år tillbaka en resebyrå för personer som vill lära sig historia på plats, till exempel om slaget i Galipoli under första världskriget.

– Det finns många intressanta platser, bland annat har vi resor till Galipoli, där fransmän och engelsmän invaderade för att sedan komma upp och ta Konstantinopel. Idag ser krigsskådeplatserna precis ut så som de såg ut 1915 och man kan med böcker och kartor följa stridens förlopp, säger han.

Pelle Mohlin var tidigare moderatpolitiker och kommunfullmäktiges ordförande i Kalix, men framför allt militär, bland annat chef för K4-regementet i Arvidsjaur och Gränsjägarna i Kalix. Efter flytten söderut engagerade han sig helt på sin resebyrå, som ordnar konst- och musikresor, men framförallt resor till militärhistoriskt intressanta platser, till exempel Poltava, Stalingrad, El Alamein, Falklandsöarna och finsk-ryska gränsen.

Han leder resorna själv men har olika experter som hjälp till exempel författaren Lars Gyllenhaal i Piteå.

Intresset är stort för militärhistoria, säger han.

– Det kan väl hänga ihop med hur historieundervisningen var på 60-, 70- och 80-talen, då historia inte var särskilt prioriterat och då blir det idag ett sug åt andra hållet, säger han och framhåller att flera militärer, som officerare och reservofficerare brukar delta i resorna.

– Men de är på intet sätt i dominans. Det som utmärker våra resenärer är att de är historiskt intresserade och kunniga och de kommer från alla samhällsklasser, säger Pelle Mohlin.

Niklas Jälén, SR Norrbotten