Nytt bönhus byggs av enbart frivilliga

Den västlaestadianska församlingen i Gällivare bygger nytt bönehus. Församlingen ökar och främst de yngre blir fler. En 1 900 kvadratmeter stor industribyggnad har byggts om och har nu 1 200 sittplatser. Hela byggnationen har skett med frivilliga insatser.

– Det är en tradition hos oss att vi hjälper varandra mellan olika orter och länder. Vi har haft mycket hjälp från Sverige, Norge, Finland och några enstaka från USA, säger Antero Ijäs, medlem i västlaestadianska församlingen och projektledare för byggnationen.

Att arbeta med bara frivilliga insatser har gjort det svårt att organisera byggnadsarbetet.

– Om jag nu kalkylerar med att nästa vecka så behöver jag tio personer så kanske jag får 100. Vi har haft 102 stycken ett veckoslut, som mest, och då gäller det att alla har jobb, att det finns grejer. Och att styra hela verksamheten är svårt, men det går, förklarar han.

Enligt Antero Ijäs växer församlingen men eftersom inget medlemsregister finns kan han inte säga hur stor ökningen är.

– Medelåldern i församlingen är väldigt låg. Om man tittar på våra julsamlingar så är kanske 80 procent ungdomar av alla som är här, säger han.

Laestadianer är medlemmar i Svenska kyrkan, men i Gällivare har de mer och mer övergått till att inte längre besöka kyrkornas gudstjänster. Och nu kommer även bröllop och begravningar hållas i det nya kapellet.

– Vi kan fira alla möjliga högtider här, på ett och samma ställe i samma lokal, menar han.

Vad är din personliga känsla inför bygget som snart står klart?

– Jag har ibland sagt åt församlingsmedlemmarna att jag längtar efter den första psalmen som vi sjunger här, när det är klart. Det är en enorm känsla. Det har varit tungt ibland, men jättemånga fina stunder med folk från olika länder och olika orter, det är speciellt, säger Antero Ijäs.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se