Allt yngre missbrukar

Nätdrogerna och den tyngre narkotikan ökar bland ungdomarna i Gällivare. De som provar narkotika blir också allt yngre. Det konstaterar Catharina Gustafsson som är drogsamordnare i Gällivare kommun.

- Tillgängligheten på droger har ökat de senaste åren. Och att kunna beställa hem från Internet så enkelt gör att ungdomars möjligheter att testa ökar, säger Catharina Gustafsson.

Hon ser en märkbar förändring som har skett mycket snabbt. Bara under sommaren har fler ungdomar gått över till tyngre narkotika.

- Det finns indikatorer på att ungdomar har testat cannabis under våren och under sommaren gått över till amfetamin och andra, som man ibland kallar, tyngre droger. Den snabba förändringen har vi aldrig sett. Och det är något i vårt samhälle idag att allt sker otroligt snabbt och med en hög intensitet, förklarar hon.

Olika instanser som skola, sociala och polis samarbetar i arbetet mot droger. Men föräldrarna har ett mycket stort ansvar menar Catharina Gustafsson.

- Vi föräldrar måste liksom upp på tå, vi måste bli mer tydliga med var vi står vad gäller knark. Att det är livsfarligt och att man kan testa en gång och man kan fastna i ett beroende som är livslångt, säger hon.

Allt fler grundskoleelever i Gällivare använder narkotika. Enligt statistiken så syns för första gången en ökning i hela landet.

- Det finns många gånger man säger att det går ner i åldrarna, men det gör verkligen det. Socialtjänsten ger också indikationer på att det är fler och att det är fler som också är yngre, säger Catharina Gustafsson.

Maritha Mossberg SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se