Utbildning till lokförare ger jobb

Omkring 170 ansökningar har kommit in till den lokförarutbildning, som startar i Boden i februari. Den 18 september gick ansökningstiden ut och de sökande får nu konkurrera om de drygt 20 platserna.

Utbildningsansvarige Jens Fredriksson säger att behovet av nya lokförare är stort.

- Mellan 170 och 200 lokförare kommer att behövas per år i landet, bara för att täcka pensions-avgångarna. Skulle det vara så att konjunkturen går upp igen, vilket inte är alls oväntat och att man i samband med avregleringen av persontrafiken får ett tillskott i antalet trafikoperatörer, så kommer behovet att bli ännu större, säger Jens Fredriksson på TCC, Transport Competence Center.

Bodens kommun är huvudman för utbildningen och har upphandlat den från TCC. Chefen för kommunens Lärcentrum Anita Hedberg säger att det är naturligt för kommunen att ställa sig bakom satsningen.

- Vi är ju en gammal järnvägsknut och har traditioner inom järnvägsbranschen. Vi har väldigt mycket trafik på järnväg, så det känns riktigt skönt att vi kan vara med i utbildningen av de framtida lokförarna, säger hon.

Utbildningen betalas med statsbidrag och liknande utbildningar genomförs av TCC på tre andra platser i landet. Kraven på eleverna är att de har gymnasiekompetens och klarar de tester och hälsokontroller, som görs.

En första omgång av utbildningen har redan genomförts i Boden och där har i stort sett alla elever fått jobb. I februari startar en ny omgång med teori och praktik och det handlar om så kallad Kvalificerad yrkesutbildning, KY. Flera av de sökande är kvinnor.

- Jag skulle tro att det rör sig om mellan 30 och 40 procent av de sökande, säger Jens Fredriksson och framhåller att lokförarjobbet inte är särskilt tungt. Det är en gammal myt, som existerar, säger han.

Niklas Jälén, SR Norrbotten