1 av 3
Vid Luossavaaras fot, där det nya Kiruna ska ligga, har oljeföroreningar påträffats.
2 av 3
Vid Luossavaara syns tydliga spår efter den tidigare gruvbrytningen.
3 av 3
Mikael Westerlund, LKAB:s verksamhetschef för samhällsomvandlingen.

Marken i nya Kiruna förorenad

En gammal nergrävd oljecistern kan vara förklaringen till den oljeförorening som upptäcktes i somras i området där det nya Kiruna ska byggas. Oljan trängde upp ur marken i samband med grävarbeten och efter det har LKAB, som äger marken, gjort magnetundersökningar i området.

Mikael Westerlund, tidigare miljöchef vid LKAB och nu bolagets verksamhetschef för samhällsomvandlingen i Kiruna, säger att undersökningen indikerar att något finns nedgrävt där oljeföroreningen upptäcktes.

- Exakt vad det rör sig om för träff som vi fått där går inte att säga, men i teorin skulle det t ex kunna vara en oljecistern, men det skulle också kunna vara ett stort malmblock eftersom det finns magnetit i området som reagerar på den här typen av magnetiska undersökningar.

Men verkar det troligt att det skulle vara frågan om det (magnetit)?

- Nej, jag hoppas och tror väl att vi nu ska hitta en förklaring till varifrån oljan kommer, säger Mikael Westerlund.

Oljeföroreningen upptäcktes av en slump i somras när det gjordes grävarbeten för en ny avloppsledning och området ligger vid Luossavaaras fot och alldeles intill ett bostadsområde.

I området har LKAB tidigare haft gruvbrytning och eftersom man nu upptäckt vad som tros vara en dumpad oljecistern, så ligger det nära till hands att tänka att det kanske finns fler dumpningsplatser i området, men det har LKAB och Mikael Westerlund idag inget svar på.

- Det har vi inte och det som har sagts i det här arbetet är att LKAB naturligtvis tar ansvaret för de föroreningar som finns på våran mark, men det här arbetet får bli en löpande process.

Det LKAB gör nu är inväntar svar på de borrningar som gjorts i det aktuella området och sen ska jorden, på den plats där magnetundersökningen gav utslag, försiktigt schaktas bort för att man ska få svar på vad som döljer sig där nere.

Mikael Westerlund tycker inte att det finns något skäl för boende i närområdet att vara oroliga.

- När vi först påträffade oljeföroreningen, så tog vi naturligtvis markprover för att bestämma hur pass utbrett det är och det finns ingen olja eller förorening i marken i bostadsområdet, säger han.

Anneli Lindbäck, SR Norrbotten
anneli.lindback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".