Handläggaren Lisa Holmström säger att asylsökande barn får vänta för länge när kommunala platser saknas.

Ensamma barn väntar för länge

Fortfarande får vart fjärde ensamkommande flyktingbarn vänta för länge på beslut om uppehållstillstånd – trots regeringens krav på att det ska ta max tre månader. Situationen i länet har ändå förbättrats något sedan förra hösten, när migrationsministern riktade kritik mot Migrationsverket, men bristen på kommunala platser försvårar handläggningsarbetet.

Sett över hela landet är det för få kommuner som tar emot ensamkommande barn, vilket leder till för långa väntetider. Även om de norrbottniska kommunerna får beröm av Migrationsverkets expert Ronnie Magnusson:

 – Nästan alla kommuner är ju med i norrbotten och de tillhandahåller vädligt många platser.

I somras gick Migrationsverket ut med en vädjan till Sveriges kommuner om att ta emot asylsökande barn. Flera kommuner behandlar frågan just nu, bland andra Bodens kommun.

 – Alla skriverier i medier i sommar har gett draghjälp och kommunerna är medvetna om att det fattas platser. Sedan fick de gärna vara mer aktiva och driva på processen så att det gick snabbare. Ju snabbare vi får platser, desto snabbare går det för de barn som sitter och väntar, säger Ronnie Magnusson på Migrationsverket.

Samed Salman, SR Norrbotten

Asylsökande barn i Norrbotten

127 kommunala platser för ensamkommande flyktingbarn finns det totalt i Norrbotten.

Minst 35 av dessa platser är reserverade för barn som väntar på uppehållstillstånd. Resterande är belagda med barn som redan fått uppehållstillstånd.

Migrationsverket förhandlar med ett antal av länets kommuner om att utöka mottagandet av asylsökande barn.

11 ensamkommande barn bor hos släktingar eller nära anhöriga

Källa: Migrationsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".