1 av 2
Kalix älv. Foto: Niklas Jälén
2 av 2
Riksdagsledamoten Kristina Zackrisson (s), Kiruna

Vill bevara - inte bygga ut älvarna

Nu kommer kraftiga reaktioner på Centerpartiets riksdagsman Stefan Tornbergs förslag om att bygga ut vattenkraften i nationalälvarnas biflöden och mindre vattendrag. Riksdagsledamoten, Socialdemokraten Kristina Zakrisson från Kiruna, har nyligen lagt en motion där hon säger precis tvärtom. Att man ska värna de orörda älvarna.

Det är allmän motionstid i riksdagen och Kristina Zakrisson från Kiruna har tillsammans med sin partikamrat från Norrbotten, Leif Pettersson i Boden, skrivit att "de orörda älvmiljöerna utgör omistliga värden som måste bevaras".

"De mindre vattendragens betydelse fär ekosystemets funktioner, växt- och djurliv är mycket stora. Riksdagen konstaterade i juni 2006 att de obetydliga bidrag till elförsörjningen som småskalig vattenkraft kan ge, inte står i rimlig proportion till den betydande negativa miljöpåverkan som en utbyggnad skulle ha", skriver de.

Kristina Zakrisson (S) säger att det finns allt fler som vill ha en utbyggnad av de orörda älvarna och hon uttrycker en oro för det.

- Jag tycker att vi ska fortsätta använda solenergi, vind- och vågkraft och effektivisera de vattenkraftverk som redan finns, säger Kristina Zakrisson (S).

Zakrisson har tidigare, för två år sedan, skrivit en motion med liknande argument.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".