Tältlägret där de två utländska jägarna bodde. Foto: Roland Saitzkoff, Länsstyrelsen i Norrbotten.

Elverk och dusch på fjället

Två utländska jägare har fått sina jaktkort beslagtagna och blivit hemskickade från Kirunafjällen efter att de planerat att jaga från samma ställe en längre tid.

Det var efter ett anonymt tips som länsstyrelsens naturbevakare och polis gjorde kontroll på platsen i Kirunaområdet. De två jägarna hade så mycket utrustning med sig att de hade anlitat två helikoptrar för att få ut den till fjället.

– På avstånd såg tältet så stort ut att jag först trodde det var en renvaktarbostad, säger Roland Saitzkoff jakthandläggare vid länsstyrelsen.

De två jägarna hade bland annat två tält med sig, där det ena bara användes till matlagning. Totalt hade de med sig 23 kvadratmeter tält, lagen säger att tältytan max får vara 18 kvadrat. Men förutom de stora tälten så hade de med sig ett elverk, 250 liter bränsle, en dusch och en fläkt att sätta i tälttaket.

De två jägarna hade inte överskridit gränsen för hur många ripor de fick skjuta.

–  Sammanlagt kanske de hade fått skjuta 3-4 ripor så det rör sig inte om någon rovjakt, säger Roland Saitzkoff.

Jägarna riskerar nu att inte få lösa jaktkort på fem år, men vad de får för bestraffning är inte klart. De tre Norrlandslänen ska enas om hur de ska bedöma denhär typen av brott.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".