Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Norrbotniabanan i Bryssel

Publicerat onsdag 7 oktober 2009 kl 16.54
Tomas Sikström presenterade Norbotniabanan.

På onsdagen presenterades behovet av ny järnväg i norra Sverige för EU-kommissionen i Bryssel. Förhoppningen är att kommissionen ska välja ut Norrlandsregionen, Nordnorge och Finland som ett område att satsa på när det gäller infrastruktur.

Om det blir så, skulle det innebära att EU-pengar skulle kunna användas till finansieringen av en kustjärnväg från Umeå och norrut.

Visionen, som alltså kallas "den botniska korridoren" och som presenterades i Bryssel på onsdagen, handlar om en väl utbyggd järnväg som knyter samman norrlandskusten med Nordnorge och västra Finland. Det man vill se och lobbar för här i Bryssel från bland annat svensk sida är att kommissionen ska välja ut det här projektet som en av sina prioriteringar.

Blir det så skulle Norrbotniabanan kunna delfinansieras av EU eftersom den ingår i projektet. EU skulle då även sända en signal till den svenska regeringen att satsa på banan, förklarar Tomas Sikström som presenterade projektet.

– För Norrbottens län skulle det betyda om det här blev av, säger Inge Andersson, chef för Norrbottens och Västerbottens kontor i Bryssel.

– Kopplingen mot Finland och Ryssland är en viktig infrastruktur. Vi vet att det finns flaskhalsar i dag, framför allt för godset, säger han.

Det är nästa år som ska EU-kommissionen ska bestämma i regioner EU satsa på infrastrukturen och det är alltså tills dess man hoppas ha kunnat övertyga tillräckligt om att den just botniska järnvägen borde få prioritet. Men konkurrensen om att bli en sådan utpekad region är hård, säger Tomas Sikström.

- Konkurrensen är stenhård och vi vet inte om vi kommer få högsta prioritet. Men det jag tror talar för oss är övriga Europas beroende av våra naturtillgångar. Skogen, malmen och mineraler.

Therese Jacobson
info@theresejacobson.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".