Mikael Styrman sitter i fängelse för skattebrott och är vd för bolag som har skatteskulder på 35,8 miljoner kronor. Foto: Eleonor Norgren, SR

Skatteskulden är nära 36 miljoner

Skatteproblemen för Ekfors kraft fortsätter. I dagsläget har bolagen i koncernen 35,8 miljoner kronor i skatteskulder och majoriteten av summan har gått vidare till Kronofogden.

Trots att företagets vd Mikael Styrman i dag sitter i fängelse dömd för just skattebrott, så fortsätter Ekforsbolagen att inte betala skatt.

Samtliga av bolagets företag har skatteskulder på miljontals kronor. Störst är skulden för Ekfors Mark och Linjebyggnad som har skulder på 17,4 miljoner kronor. Sedan i tur kommer Ekfors Energi som har en skuld på 8,8 miljoner kronor till Skatteverket. Moderbolagets vd Mikael Styrman har en skatteskuld på 48 000 kronor.

Enligt Skatteverkets handläggare har det den senaste tiden gjorts vissa framsteg. Nu förs en dialog med företagets vd, vilket inte har gjorts tidigare. Skattedeklarationer för bolagen har också lämnats in.

Men dialogen mellan Skatteverket och vd:n Mikael Styrman är i dagsläget inte så enkel att föra, eftersom han avtjänar ett ettårigt fängelsestraff för det skattebrott han dömts för.

Skatteverket har trots det förhoppningar om att innan årsskiftet tillsammans med Styrman kunna reda ut de frågetecken som finns. Det handlar bland annat om att fastställa hur stora skulderna är och om att härleda skulderna till rätt bolag.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".