1 av 2
32-åringen häktades för bankrånet i Älvsbyn. <BR>Foto: Eleonor Norgren/SR Norrbotten.
2 av 2
Anna Bergström.

Bankrånare häktad

Den 32-åring som i måndags greps i Jörn mistänkt för bankrånet i Älvsbyn häktads på torsdagen av Luleå tingsrätt. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för rån, men han själv förnekade brott.

Men tingsrätten gick på åklagarens linje och ansåg att han på sannolika skäl är misstänkt för rån.  Men inte grovt rån. Kammaråklagare Anna Bergström förklarar varför:

- För att det ska bedömas som grovt rån krävs att det ska ha skett under vissa omständigheter som att det ska ha varit synnerligen rått eller att de utsatta ska ha varit i skyddslös ställning, och i det här fallet görs inte den bedömningen säger kammaråklagare Anna Bergström.

Även de övriga två männen 26 och 29 år gamla som greps på måndagskvällen i Koler är misstänkta för den lindrigare typen av rån.  En av de männen, 26 åringen är sen tidigare dömd för bankrånet i Kalix 2003. För det rånet dömdes han till fängelse i fyra år. Häktningsförhandling mot de två som greps i Koler kommer att hållas i morgon eftermiddag I Luleå.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".