Det förorenade området ligger intill ett villaområde. Foto: Magdalena Martinsson

Glädjande besked för LKAB

Det oljeförorenade området som har upptäckts där det nya Kiruna ska ligga är omkring 500 kvadratmeter stort. Det visar de borrundersökningar som markägaren LKAB nu fått svar på.

Oljeföroreningen upptäcktes i somras när det grävdes för avloppsledning, nedanför Luossavaara, alldeles intill ett bostadsområde. Sen dess har området varit instängslat.

Och nu har LKAB borrat efter olja på fyra punkter runt fyndplatsen.

Mikael Westerlund, LKAB:s chef för samhällsomvandlingen, är lättad över resultatet.

– De svar vi fått är väldigt glädjande. Vi har fått bekräftat att den här föroreningen inte är spridd utanför det inhägnade området, utan det är en begränsad förorening som vi ska kunna hantera på ett klokt sätt. Och sen har man med hjälp av de här borrproverna fått en ganska klar bild av var källan ligger, varifrån oljan kommer och hur den har spritt sig och runnit ner för berghällen.

Gruvbolagets slutsats är att föroreningskällan är nedgrävda cisterner med diesel eller brännolja. Några andra farliga ämnen har man inte hittat.

– Och det tyckte jag var skönt för då vet vi hur vi ska hantera de här förorenade massorna, säger Mikael Westerlund.

Steg ett blir att gräva fram oljetunnorna.

– Jag vet inte om det är praktiskt möjligt att göra det i år med tanke på att snön har kommit. Steg två är saneringsarbetet av den förorenade marken. Jag gissar att det blir nästa år, framåt sommaren när tjälen gått ut marken.

Marken där det nya Kiruna ska ligga är gammlat industriområde som LKAB avslutade på 80-talet. Men de har inte undersökt om det finns fler gamla dumpningsplatser.

– Däremot, under det löpande stadsomvandlingsarbetet kommer man, vid behov, att göra liknande insatser, säger Mikael Westerlund.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".