Majlis Hörnqvist LTU, Eva Jonsson Teknikens Hus och Sture Bryggman, skolchef Luleå kommun

Kontaktlärare sprider kunskap

Luleå kommun, Teknikens hus och Luleå tekniska universitet ska tillsammans utbilda minst 400 lärare för att sprida kunskap och entusiasm för naturvetenskap och teknik. De första 20 så kallade kontaktlärarna är på väg att utbildas så att de inom kort kan gå ut i sina skolor med målet att höja kompetensen hos kollegor och elever. Lutek kallas projektet som ska pågå i tre år med kurser för kontaktlärarna i korta perioder.

Det blir alltså ett nätverk där skolorna, lärarna i förskolan, grundskolan och särskolan samarbetar för att öka kunskapsnivåerna i naturvetenskapliga ämnen och teknik hos lärare och elever och syftet är att få fler elever och lärare att välja dessa ämnen. Kontaktlärarna på varje skola får gå korta kurser i ämnen som matematik och teknik.

Sture Bryggman, skolchef i Luleå och en av parterna i Lutek:

- Jag hoppas att fler lärare tar akademiska poäng på LTU genom detta och att det även stimulerar eleverna att välja naturvetenskap och teknik, säger han. Vi har många lärare i dessa ämnen som saknar formell utbildning.

Nationella siffror visar att resultaten för elever i naturvetenskap och teknik ligger lågt. Men i Luleå börjar trenden gå uppåt. Allt fler väljer matematik och naturvetenskapliga program och betygen blir sakta bättre.

- Ja, vi är inne i en positiv trend och vi ska nu förstärka den ytterligare, säger skolchef Sture Bryggman.

Inger Marklund SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".