Hans Weber vid Rymdcampus i Kiruna. Foto: Magdalena Martinsson

Kiruna riskerar att tappa utbildningsmiljoner

Regeringen pumpar in 13 bidragsmiljoner per år till universiteten i Luleå och Umeå för att de ska driva rymd- och miljöutbildningar i Kiruna. Men studenterna är få. Och nu har regeringen signalerat att de öronmärkta miljonerna kan försvinna om drygt ett år.

Universiteten i Umeå och Luleå skulle för länge sedan ha fixat 450 studenter till Kiruna. Men de är långt ifrån i närheten, trots att regeringen har pumpat in 13 miljoner kronor per år för uppdraget.

Och nu har utbildningsdepartementet signalerat att specialmiljonerna kan komma att försvinna efter nästa år.

Hans Weber, ansvarig för Luleå tekniska universitets rymdutbilning i Kiruna, är orolig för vad det skulle kunna leda till.

– Med så få studenter som vi har är det svårt att försvara en verksamhet. Hade vi haft bra med studenter, om vårt civilingengörsprogram hade fungerat bra, hade det varit lättare att argumentera för att vi har en verksamhet i Kiruna, säger han.

De är bara fyra studenter som pluggar civilingenjör i rymdteknik. Kan man ha det så?

– I längden kan man inte försvara det. Det är helt omöjligt att försvara att det är så få studenter, säger Hans Weber.

Johan Sterte, rektor på Luleå tekniska universitet, kan inte svara på vad som händer om regeringen slutar betala ut extrapengarna.

– Jag vill inte spekulera i det. Men det är naturligtvis så att vi får ta saker och ting under övervägande i så fall, säger han.

Men på Umeå universitet, som driver miljöutbildning i Kiruna, är rektorsrådet Staffan Uvell mer förberedd på att stödet försvinner.

– Den nuvarande universitetsledningen har inga som helst planer på att dra ner i Kiruna även om det här bidraget försvinner, säger han.

Har ni råd med det, om ni går back med sex miljoner per år?

– Vi anser att vi har råd, i dagsläget, ja. Men vi vill naturligtvis utveckla det här så att det ska gå runt utan stöd. Och vi har ännu inte gett upp hoppet, säger Staffan Uvell.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".