Finland vill locka svenska gruvarbetare

Etableringen av och planer på nya gruvor i finska Lappland gör att den finska gruvnäringen nu vill ha hjälp med svensk arbetskraft.

Omkring 12 000 - 13 000 jobb beräknas skapas i de lappländska gruvprojekten inom de närmaste fem åren.

– Det innebär stora möjligheter men också stora problem, säger Timo Rautajoki, vd på Lapplands Handelskammaren förklarar.

Liksom i Sverige har finska Lappland problem med att många flyttar söderut för att arbeta. Det finns helt enkelt inte arbetskraft nog där att fylla de 12 - 13 000 jobb som det finska kommunikationsministeriet nyligen räknade ut kommer att skapas kring gruvprojekten de närmaste åren, och inte heller nog med kunskap.

– Gruvindustrin har varit ganska liten i Finland de sista 15 åren och i Norrbotten är situationen en helt annan. Ni har haft stor gruvindustri, säger Timo Rautajoki.

För mindre än ett år sedan togs en guldgruva tio mil öster om Pajala i drift. År 2012 beräknas en malmgruva i Kolari/Pajala-området vid svensk-finska gränsen, men också en gruva i Sokli i nordöstra Finland vid den ryska gränsen, kunna vara igång. Ytterligare två lappländska gruvor bedöms kunna komma igång runt 2015.

Projekten kräver byggarbetare, folk som kan jobba med infrastrukturen kring gruvorna och sådana som kan jobba i dem. Till exempel är behovet av maskinserviceföretag stort.

– Kiruna/Gällivare-gruvorna har haft dessa stora lastbilar länge och ni har firmorna som kan göra service, säger Timo Rautajoki.

Timo Rautajoki på Lappländska handelskammaren bedömer att det senaste årets finanskris har förskjutit starten av gruvprojekten med ett par år.

På frågan om hur svenskar i gruvbranschen ska lockas flytta över gränsen för att jobba tror han att den ökade konkurrensen om personal kan få bolag att trissa upp lönerna.

– När alla vet att det blir brist på arbetskraft så ska lönerna vara ganska höga.

Nils Eklund, Ekot
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".