Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö

”Man drar inte en avspärrning på skoj”

I Kirunagruvan har det blivit allt vanligare att folk bryter mot avspärrningar, som ska skydda mot till exempel dåligt berg. Nu slår LKAB och facket tillsammans larm om att det inträffat många tillbud på grund av det här.

Dåligt och osäkert berg kan vara anledningen till att ett område är avspärrat.

Men nu går facket och LKAB tillsammans ut och varnar för att fler och fler struntar i avspärrningslinor och bommar.

– Vi har redan många tillbud och det är bara en tidsfråga innan det händer en olycka, säger huvudskyddsombudet Leif Eriksson till LKAB:s veckoblad.

Gruvbolaget skickar också ut ett informationsbrev till sina entreprenörer.

Harry Rantakyrö, ordförande för Gruvtolvan, ser allvarligt på trenden.

– Man drar inte en avspärrning för skoj. Tar man bort den så är det jämförbart med att ta bort en skyddsanordning på en maskin. Det är åtalbart, säger han.

Skälen till att bryta en avspärrning uppges vara dels att folk råkar backa på den utan att återställa den. Och dels att folk vill slippa köra omvägar runt avspärrningen.

Harry Rantakyrö, ordförande för Gruvtolvan, reagerar starkt på det.

– Vad gör man sen om det händer någonting? Om någon bryter avspärrningen, och sen går en annan person dit och gör illa sig eller i värsta fall går åt helt? Det är horribelt. Man får inte hålla på med sånt där.

Vad tror du är orsaken till att man bryter en avspärrning?

– Ja, säg det. Det måste vara produktionshetsen som driver fram det. Men det är verkligen ingen godtagbar ursäkt, säger Harry Rantakyrö.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".