Thomas Nilsson och Göte Hermansson Gruvfyran i Malmberget. Foto: Maritha Mossberg SR/Norrbotten

40 år sedan strejken

I år är det 40 år sedan 4 800 gruvarbetare vid LKAB:s gruvor i Malmberget, Svappavaara och Kiruna strejkade för bättre arbetsmiljö och högre löner.

Minnesdagen kommer att uppmärksammas av gruvfacken.

– Framförallt har det betytt oerhört mycket för hela svenska arbetarrörelsen, säger Thomas Nilsson ordförande i Gruvfyran som organiserar gruvarbetarna i Malmberget.

Han anser att arbetsmiljölagen och medbestämmandelagen kom till delvis på grund av gruvarbetarnas strejk i Malmfälten. Den 9 december 1969 satte sig 35 av arbetarna i Svappavaara. Strejken spred sig inom hela LKAB och varade i 57 dagar.

I Malmberget 1969 gav gruvarbetarna ett rungande JA när ordförande Johnny Nilsson frågade om strejken skulle fortsätta.

Göte Hermansson arbetar fortfarande vid LKAB och han var 21 år gammal när strejken bröt ut. Gruvarbetarna var missnöjda med bland annat arbetsmiljön och lönerna. Tidsstudier hade försämrat ackorden.

– Det var ju dåliga förhållanden på den tiden på många vis, arbetsmiljön bland annat. Men för oss som var på golvet var det lönen vi reagerade mot och det tidssystem som hade med lönerna att göra. Det var praktiskt taget omöjligt att tjäna några pengar på den tiden. Det var droppen, det var lönerna helt klart. Vi fick igenom väldigt mycket tack vare strejken som vi garanterat aldrig hade fått igenom annars.

Gruvfyran som organiserar LKAB:s gruvarbetar i Malmberget jobbar med förberedelserna inför minnesdagen av strejken som uppmärksammas genom olika kulturaktiviteter och utställningar den 10 december i Gällivare.

- Just för att uppmärksamma det här 40-års jubileet, säger Thomas Nilsson

Gruvarbetarnas strejk banade väg för en ny tid tycker han.

– De instrument som delvis tillkom på grund av strejken dem använder vi idag och det är de verktyg och riktmedel som vi har. Så i allra högsta grad lever strejken -69 med oss än idag, säger Thomas Nilsson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".