Minus blev plus i Luleå

Hälften av landets kommuner räknar med minus i budgeten i år. Men inte Luleå. I maj trodde ekonomer att Luleå skulle få ett underskott på 33 miljoner kronor för 2009. Nu visar det sig att kommunen får ett överskott på 44 miljoner kronor i stället.

Det som har hjälpt upp ekonomin i Luleå kommun under året är att räntekostnaderna har går ner. Skatteintäkterna blir bättre än beräknat och det är lägre arbetsgivaravgifter. Premierna för försäkringskostnader som ingår där blir lägre än beräknat och det är också positivt för kommunen.

Kommunalrådet i Luleå, Karl Petersen, socialdemokrat:

- Vår finansavdelning har också fått högre finansiella intäkter, framför allt genom räntepapper, säkra papper och en del i aktier och fonder. Men för att kunna ha det så måste man kunna ha ett kapital att förvalta och det har Luleå. Och det är bra.

Det statliga tillskottet som kommer till kommunerna på sju miljarder kronor nästa år totalt, ger Luleå 55 miljoner.

- Det ska gå oavkortat till socialnämnden och Barn- och utbildningsnämnden. Det innebär att sparkraven på de två nämnderna är borttagen för 2010. Så det är ljusare än det var i våras, konstaterar Karl Petersen (S) kommunalråd i Luleå.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".