Marcus Hellner i stafetten i världscupen i Gällivare 2008. Foto: Henrik Lindvall/SR Norrbotten.

Starkare världscuppremiär i Gällivare

Om drygt en månad är det premiär för världscupen i längdskidor i Beitostölen. Den norska orten har i flera säsonger växlat som premiärarrangör med Gällivare. Och redan nu är det klart att världscuppremiären i Gällivare nästa år kommer att få ett starkare program än det nuvarande.

I stället för individuella lopp och stafetter, som varit brukligt i premiärerna, slopas stafetten i Gällivare nästa år till förmån för sprint. Normalt brukar Kuusamo i Finland, som har Nordic opening med även backhoppning och nordisk kombination helgen efter längdpremiären, ha ett sådant längdprogram.

Därmed kommer hela världseliten, både i traditionellt och sprint, att finnas på plats i Gällivare den 20-21 november 2010.

Distanserna blir 10 och 15 kilometer i traditionell åkning på lördagen och sprint på söndagen. Programmet spikades vid Internationella skidförbundets (Fis) möte i Zürich för två veckor sedan.

– Alla disciplinerna kommer att gå i fri stil, säger Jan Palander, Skidförbundets världscuprepresentant, till TT.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".