Kommunalrådet hoppas på fängelse

Haparandas kommunalråd Sven-Erik Bucht (S) ger inte upp hoppet om ett nytt fängelse i Haparanda. Trots att man från Kriminalvården uppgett att det finns stor risk för att projektet inte blir av på grund av att regeringen inte anslår tillräckligt med pengar.

– Nu måste man från Kriminalvården hitta sätt att klara driften av ett nytt fängelse och de pengarna behövs inte nu, 2010 eller 2011, utan det är i slutet av 2012 eller början av 2013, som driften skulle komma igång. Jag har stor tillförsikt för att detta projekt kommer till, säger Sven-Erik Bucht.

Kriminalvårdens chef för region nord Svante Lundqvist har tidigare sagt att bristen på anslag från regeringen gör att det blir svårt att klara ett nytt fängelse i Haparanda för närmare 800 miljoner kronor. Men frågan ska utredas av olika arbetsgrupper och före årsskiftet kommer ett definitivt beslut av Kriminalvården. Sven Erik Bucht hoppas ändå på projektet.

– Man skulle kunna omdisponera vissa ytor och göra ytterligare kostnadsreduceringar. Jag vet att man också ser över sin verksamhet totalt i Sverige. För man har sagt i sin långsiktiga lokalförsörjningsplan att de 1800-hundratalsanläggningar, som finns i ett ganska stort antal i landet, ska avvecklas för att man ska kunna bygga nya och kostnadseffektiva fängelser. Det är möjligt att man då hittar möjligheter att frigöra pengar 2012-2013, när driftskostnaderna för Haparandsfängelset kommer. Om man bygger ett nytt fängelse, så stängs det gamla och det finns i planen från Kriminalvården. Det har vi räknat med och har inget emot det, säger Sven-Erik Bucht.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".