Anders Österlund.

Smittskyddsläkaren: Influensan är här

Smittskyddsläkaren Anders Österlund är säker på att det är den nya influensan som kommit till Norrbotten och redan tömt flera skolor i Piteå på elever, även om inga prover analyserats än.

– Det är i de södra kommunerna som vi har en ökning, framför allt i Piteå, säger Anders Österlund.

För att säkerställa att det rör sig om den så kallade svininfluensan kommer provtagning göras på de svårt sjuka, de som hamnar på sjukhus. Anders Österlund vill inte ha någon rusning till vårdcentralerna av de som blir sjuka.

– De flesta får ju en lindrig sjukdom som läker ut hemma. Vi vill inte att folk ska åka till vårdcentraler och andra vårdinrättningar med sin influensa och smitta andra, säger Anders Österlund.

Smittskyddsläkaren har följt debatten om vaccinationerna, men tycker att norrbottningarna ska gå och vaccinera sig. Detta för att inte riskera att föra smittan vidare till andra, särskilt de som befinner sig i riskgrupperna och av olika anledningar inte kunnat vaccinera sig.

– Man vet ju inte innan om man drabbas hårt. Den normala influensan brukar ju inte drabba unga i övrigt friska personer. Så är det inte med den här influensan, det är ju framför allt unga vuxna personer som drabbats, säger han.

Detaljerad information om tider och platser för vaccination kommer att finnas på landstingets influensaportal på internet. Landstinget ska också annonsera i lokala medier och annonsblad. De som bor på äldreboenden vaccineras av sjuksköterskor där och vaccineringarna av skolbarn görs av skolsköterskor i samarbete med distriktssköterskor.

Eva Elke, SR Norrbotten
eva.elke@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".