Kenneth Backgård (NS).

Obs-platser ska utredas mer

De nio obs-platserna i Haparanda ska utredas ännu mer. Det beslutades av landstingsfullmäktige på onsdagen då en så kallad miniåterremiss röstades fram av oppositionen.

En konsekvensanalys av omfattning och kostnader måste göras om obs-platsernas vara eller icke vara, anser den borgerliga oppositionen som röstade fram att ytterligare analyser i frågan görs.

Det var 39 ledamöter som röstade ja till att frågan om obs-platserna skulle avgöras på onsdagen, men 32 i borgerliga opositionen ville ha en minoritetsåterremiss som det nu blir. Det behövs bara att en tredjedel av fullmäktige röstar för en miniåterremiss så blir den av.

– Landstingsledningen säger att man vill lägga ner obs-platserna i Haparanda och sedan köpa platser av kommunen, vad vill man egentligen? Det är motsägelsefullt, säger Kenneth Backgård, Norrbottens sjukvårdsparti.

– Det andra är att man vill ha inskrivet att sådana här frågor i fortsättningen inte ska avgöras av styrelse eller fullmäktige utan av tjänstemän. Det är inte demokratiskt, säger Kenneth Backgård (NS).

Landstingets majoritetspartier Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet hävdar att man ska köpa tjänster av Haparanda kommun i stället för dessa speciella obs-platser. Mer resurser ska sättas in för att utveckla den palliativa vården, det vill säga vård i livets slutskede. Tolv nya tjänster för sjuksköterskor ska tillsättas i länet för det och de vill inrätta obs-platser i Älvsbyn, där det inte finns i dag.

Nu ska de begärda utredningarna göras. Men senast den 19 november vid nästa landstingsmöte måste beslut, enligt alla regler, tas i frågan.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".