Rose-Marie Näslund samordnar vaccinationerna i länet. Foto: Eva Elke, SR Norrbotten

Först till kvarn får en spruta

Det blir först till kvarn som gäller för norrbottningarna när vaccineringen mot nya influensan startar i månadsskiftet november/december.

På vårdcentralerna ska kölappar delas ut på morgnarna och när de tagit slut är också antalet vaccinationer slut för den dagen. Landstingets samordnare för vaccinationerna i länet, Rose-Marie Näslund, befarar att de som blir utan kölapp till slut ger upp sina försök att bli vaccinerade.

– Om man blir utan kölapp en, två, kanske tre gånger, väljer man kanske att inte alls vaccinera sig och det vore mycket synd, säger hon och hoppas att det nya systemet med bokningar via internet ska vara klart till dess.

Efter vaccinationerna av vårdpersonal och riskgrupper är det resten av befolkningen som ska vaccineras. För att få en spruta gäller det att vara snabb på morgonen när vårdcentralen delar ut kölappar till dagens vaccinationer. Den som blir utan kölapp får komma tillbaka och göra ett nytt försök nästa dag.

Lösningen med ett bokningssystem för vaccination via internet dröjer. Meningen var att den skulle demonstreras på onsdagens presskonferens, men det gick inte. Det bokningssystemet kan också användas i andra fall och Rose-Marie Näslund, landstingets samordnare för vaccinationern, hoppas nu att det ska vara klart till månadsskiftet november/december.

– Då kan man se vilka tider som finns lediga och om det finns vaccin kvar den dag man vill gå, säger hon.

Vaccinet till ska ges i form av två sprutor per person med cirka tre veckors mellanrum.

Eva Elke, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".