1 av 2
Sigvard Ljung, geolog som tror att det finns förutsättningar för att det finns diamanter i berggrunden under Arnemark.
2 av 2
Bergblottning med omvandlad kimberlitliknande tuff. Foto: SGU

Diamanter i Arnemark?

En vulkan och kanske en fyndighet av diamanter. Det kan vara det som döljer sig under byn Arnemark, mellan Piteå och Älvsbyn.

- Med utgångspunktspunkt för de observationer jag gjort på Lövtjärnberget så anser jag det vara en vulkankrater, en gammal sådan, kanske 1,5 miljarder år gammal. Det säger den pensionerade geologen Sigvard Ljung, som gjort undersökningar och analyser av stenprover från området.

- Jag har gjort fynd av det som kalla för tuffer, det betyder att det varit aska här, så det har varit ett våldsamt vulkanutbrott som har spytt ut het aska som genom värme och tyngd bildat en bergart som är seg och hård, säger Sigvard Ljung.

Prover från Lövtjärnberget har skickats till Geologsiska undersökningar i Finland. Proverna har analyserats och det visar att det är en Kimberlitliknande bergart.

- Kimberlit är en bergart som kan föra diamant, jag har flera sen tidigare observationer, som tyder på att det finns sådana bergarter här, säger Sigvard Ljung.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".