Splittrat (S) i Arvidsjaur

Socialdemokraterna i Arvidsjaur är splittrat. I går beslutade S-föreningarna i Moskosel och Glommersträsk att föreslå centerpartisten Sven Olov Granlund som nytt kommunalråd. Ett beslut som inte gillas av Arbetarekommunens ordförande Jan Åge Mikalsen.

– Som Arbetarkommunens ordförande tar jag helt avstånd från detta och stödjer inte en  nominering av en kandidat från ett annat parti eftersom det inte är förankrat och beslutat i det socialdemokratiska partiet, säger Jan Åge Mikalsen.

Arbetarekommunens ordförande ser inte med blida ögon på S-föreningarna i Moskosel och Glommersträsk beslut från onsdagskvällens nomineringsmöten, att deras förslag till kommunalråd är en centerpartist. Ett förslag som de motiverar med att efter att de bedömt de socialdemokratiska politiker som står till buds så fann de inte någon som skulle motsvara kraven på ett kommunalråd. Men de får inte helt oväntat mothugg. 

– Jag håller inte med om det, att det är den enda tänkbara personen. Jag tror inte att de har gått igenom samtliga personer som vi har i partiet.

Åsikterna inom partiet kan man säga går i sär, om man vill vara snäll. S-föreningarnas agerande i Moskosel och Glommersträsk har splittrat partiet. De skulle ha hållit sig till reglerna menar Jan Åge Mikalsen. 

–  Vi har ett nomineringsförfarande och gängse regler är ju att man håller sig inom partiet.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".