1 av 2
Skolan i Jukkasjärvi.
2 av 2
Peter Kangedal, räddningstjänsten Kiruna.

Dåligt brandskydd på skolor

Efter branden som totalförstörde Lomboloskolan i Kiruna kontrollerar Räddningstjänsten nu brandskyddet på alla skolor i kommunen. Och det visar sig att de flesta skolor är byggda på liknande sätt som Lomboloskolan, så att en brand snabbt kan sprida sig i byggnaden.

Branden på Lomboloskolan, i början av året, spred sig snabbt eftersom takdelen var helt öppen och inte indelad i brandceller.

Med anledning av det beslutade räddningstjänsten att ge sig ut på en extra omfattande brandkontoll på alla kommunens skolor.

– Vi har inte riktigt koll på hur skolorna ser ut rent konstruktionsmässigt. Det innebär att många skolor har öppna lösningar på olika sätt som gör att vi lätt kan tappa kontrollen och branden kan spridas utan att vi vet hur det ser ut, säger ställföreträdande räddningschef Peter Kangedal.

Räddningstjänsten har nu kollat brandskyddet i mer än hälften av skolorna. Och det är ont om brandceller.

– Alla takkonsruktioner är dels gjorda av trä och dels är de öppna, för att få en bra avluftning, så där kan röken och branden sprida sig fritt. Det innebär att man lätt tappar kontrollen och som vi såg på Lombolobranden att man tappar hela byggnaden till slut, säger Peter Kangedal.

När alla skolor har kontrollerats kommer räddningstjänsten att skriva en rapport till politikerna.

– Om vad vi anser och rekommenderar att man ska vidta för åtgärder för att sektionera och dela upp skolorna så att vi får en viss avgränsning och ett visst skydd för alltför stora skador. Det är insatser som kostar en del pengar men som kan spara stora belopp i slutänden, säger Peter Kangedal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".