1 av 3
Roy Andersson på Försvarsmuseum i Boden. Foto:Ellika Nilsson.
2 av 3
Vid Torgny Segerstedts skrivbord. Foto:Ellika Nilsson.
3 av 3
Gråtande par som just sett bilder på tv från Auschwitz. Foto:Ellika Nilsson.

En påminnelse om hur illa det kan vara

På söndag öppnar utställningen "Sverige och Förintelsen" på Försvarsmuseum i Boden. En utställning om Sveriges förhållande till nazityskland under andra världskriget.

"Sverige och Förintelsen" är en utställning som vill problematisera den svenska självbilden som neutralt och ovetandes under andra världskriget. Exempel som lyfts fram är Rasbiologiska institutets arbete i Uppsala, medicinska experiment på så kallat sinneslöa och tvångssteriliseringar. Adolf Hiltler som uppvaktas på sin femtioårsdag av den svenska militärledningen. Dokumentära bilder och texter varvas med skulpturer och installationer.

- Jag hoppas att man blir berörd, till och med omskakad, och påmind om hur illa det kan vara med oss människor. Hur illa det kan gå, säger han.

Utställningen har även kompletterats med lokalt material från Norrbotten. Bland annat den så kallde tysktrafiken med järnväg, och SS-trupper som anlände via Luleå Hamn.

- Det är ingen tvekan om att tillgångarna i Norrbotten, bland annat järnmalmen, har haft en stor betydelse för den tyska krigsindustrin. Sverige exporterade mycket av malmen och tog dessutom ofta betalt i guld och ädelstenar som man tagit från de gasade judarna. Det är väldigt obehagligt att veta att det är så och att det bidrog till vårt välstånd, säger Roy Andersson.

Roy Andersson, Kalle Boman och Stig-Åke Nilsson från produktionsbolaget Studio 24 har producerat utställningen på uppdrag av Forum för Levande Historia.

Utställningen kommer att visas, förutom för allmänheten, för elever på högstadiet och gymnasiet.

- Det är en väldigt bra utställning, estetisk och trevlig men innehållet är fruktansvärt hemskt. Det finns vissa citat som jag kommer att bära med mig livet ut, säger Helena Svanberg som är museipedagog på Försvarsmuseum i Boden.

"Sverige och Förintelsen" väcker obehag. Den väcker frågor om skuld och ansvar.

- Det är viktigt att man får kunskap för endast med kunskapens hjälp kan man förhindra att det upprepas igen. Men gjort är gjort, det viktiga är att man uppför sig bra, eller bättre, framöver, säger Roy Andersson.

Ellika Nilsson, SR Norrbotten
ellika.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".