Lotta Fogde.

Privatisering är lika långt borta

Det finns inget syfte att förändra ägarbilden av det statligt ägda LKAB, genom att ombilda bolaget. Att privatisera LKAB ligger lika långt borta som tidigare. Det menar Lotta Fogde LKAB:s kommunikationsdirektör.

– Statsministern var ute igår och fick den här frågan. Och sa då att det fanns ingen lista, ingen privatiseringslista som LKAB står på. Det här är en fråga för vår ägare, koncernledningen har tagit det här initiativet för att vi behöver skaffa oss en beredskap för att kunna ta upp lån. Om det sedan råkar sammanfalla med andra syften som andra skulle kunna ha det är inte vår fråga, säger hon.

När ett företag blir publikt aktiebolag innebär det att allmänheten kan köpa aktier i företaget. Men för att det ska kunna ske måste staten först bestämma sig för att sälja några aktieposter.

– Så länge svenska staten bestämmer sig för att heläga LKAB så kan ingenting köpas, säger hon.

Lotta Fogde menar att skillnaden mellan att vara ett privat eller publikt aktiebolag är extremt liten i praktiken.

– Alla de övriga stora statliga företagen är också publika bolag. Det är inget exceptionellt med att LKAB nu blir ett publikt bolag. Utan snarare gör det oss mer lika övriga stora, statliga företag, säger hon.

LKAB vill ha en ekonomisk beredskap inför framtida stora investeringar med nya huvudnivåer i Kiruna och Malmberget.

I år investeras 4 miljarder och nästa år 5 och en halv miljard. Att vara ett publikt bolag är en förutsättning för att få låna pengar.

– Initiativet till den här ombildningen från privat till publikt bolag den kommer från LKAB:s koncernledning. Och syftet med det är att vi ska kunna ta upp lån i fall det behövs, förklarar Lotta Fogde.

Marirha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".