Massor med snö i Pajala men ingen som tar hand om den.

Ingen snöröjning i Pajala

Trots att vintern redan varit på besök i Pajala och lämnat flera decimeter snö så har kommunen inte klart med vilka som ska sköta snöröjningen.

Det har fått till resultat att gatorna varit dåligt plogade och fulla av modd och kommunen får betala snöröjningen på löpande räkning vilket kan bli kostsamt.

- Vi har ju inget val och det får inte hända en gång till. Det var olyckligt och dessutom kom det mycket snö på kort tid, säger Oliv Lampa gatu- och trafikingenjör på Pajala kommun.

Trots att det är mitten på oktober så har Pajala kommun inte klart med vem eller vilka som ska sköta underhållet av gatorna och vägarna. Förra veckans snöande när det kom 2,5 decimeter på kort tid gjorde att kommunen fick köra med sina egna maskiner samt ta in entreprenörer som röjde på timtid, något som kan bli mycket dyrt för kommunen. Hur dyrt det kommer att bli med snöröjning och efterföljande arbete är inte klart. Men eftersom det än inte är klart med vem som ska sköta underhållet kan det innebära ännu större kostnader för Pajala kommun, om det kommer mer snö den närmsta tiden. Och det för en kommun som redan i dag har en ansträngd ekonomi.

Hur är det då möjligt att det inte är klart med upphandlingen så här sent på året är det nog många Pajalabor som undrar. Något riktigt svar finns det inte på den frågan

Den ansvarige Olov Lampa säger att de gick ut för sent med anbudsförfarandet vilket var en miss, men varför det var sent är oklart.

-  Exakt varför är en lång historia men i vilket fall så kom den ut för sent, säger Lampa som hoppas att det inte ska komma någon snö de närmsta dagarna. Om det gör det så kan det komma att kosta skattebetalarna många kronor, då de entreprenörer som anlitas kommer att ta betalt per timme.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".