1 av 2
Tomas Eriksson, vd Kirunabostäder. Foto: Magdalena Martinsson.
2 av 2
Ett av de tre kallställda höghusen på Terassen i Kiruna. Foto: Magdalena Martinsson.

Nu ska husen rivas

Nu ska de tre kallställda höghusen på Terrassen i Kiruna rivas. Husen börjar bli en säkerhetsrisk. Och dessutom är det dags att ge plats för ett nybygge, menar Tomas Eriksson, vd för kommunägda Kirunabostäder.

– Vi måste komma igång med någonting. Jag skulle vilja se maskiner här före årsskiftet, säger Tomas Eriksson.

I många år har husen stått som skamliga landmärken uppe på höjden i Kiruna. Kallställda med träskivor för fönster och dörrar sen tiden då det fanns många tomma lägenheter. Senare har flera bostadsföretag visat intresse för att köpa husen i bostadsbristens Kiruna. Men idag börjar husen bli en akut säkerhetsrisk.

– Fukt har sprängt in i väggarna och vi är oroliga att det ska lossna tegelstenar och falla ner. Det är en riskfaktor och därför vill vi komma igång skyndsamt.

Kommunen har för länge sedan fått pengar av staten till att riva husen. Pengar som kommunen slipper batala tillbaka om husen rivs. Och på måndag ska kommunstyrelsen besluta om att ge Kirunabostäder nästan 8 miljoner kronor till rivningsarbetet.

– Framför allt måste det hända något och det här är ett av Kirunas bästa lägen. Jag vet inte hur många procent av Sverige vi ser här...det är jättehäftigt.

Om det blir Kirunabostäder som bygger nya hus efter rivnimngen är ännu inte bestämt.

– Det vi vet är att Kirunabostäder har hyrt ut allt, det kan vara en möjlighet för oss men det vill jag inte spekulera i utan nu ska vi riva dem och så får vi se vad som händer, säger Tomas Eriksson.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".