Fiffel med fordonsskatter

En anställd på Trafikregistret i Arjeplog misstänks för bedrägeri med fordonsskatter. Ekonomiskt sett handlar det om högst 5000 kronor men Björn Bjerke, personalchef på Trafikregistret, tycker att händelsen är mycket oroväckande.

- Det är naturligtvis oerhört allvarligt. Vi är en offentlig myndighet med uppdrag från regering och riksdag och vi har att se till att de uppgifter som finns i Trafikregistret är korrekta. Och denna person har frångått de regler och arbetsuppgifter för hur man får agera.

Transportstyrelsen, som upptäckte saken genom interna kontroller, har nu stängt av kvinnan från sitt arbete med bibehållen lön.

- På grund av omständigheterna var vi tvungna att pröva hennes göromål på jobbet och se till att hon inte har möjlighet att jobba med sina normala arbetsuppgifter. På kontoret i Arjeplog arbetar man enbart med den här typen av arbetsuppgifter vilket gjorde att vi inte hade någon annan uppgift åt henne. Därför har vi bett henne att avvakta i hemmet i väntan på utredning, säger Björn Bjerke.

Händelsen är anmäld till personalansvarsnämnden som ska sammanträda den 23 oktober. Då bestäms det vilka åtgärder som ska vidtas.

Ellika Nilsson, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".